Coloane urbane
De pe la 1950 un val nou de arhitecti, extreme de activi, au adus o viziune originală şi proaspătă asupra formelor, volumelor, detaliilor unei construcţii. În plus, postmoderniştii au reevaluat posibilităţile de expresie ale spaţiului din jurul clădirii.
Postmodernismul în arhitectură dă valori noi şi readuce pe faţadele clădirilor culoarea, ornamentul, referinţa pur estetică. Ei au reinventat formele sculpturale, ornamentaţia de tip antic, antropomorfismul. Au utilizat materiale capabile să creeze efectul de trompe l’oeil. Au adus în conceptul arhitectural pluralismul şi au utilizat arme precum ironia, paradoxul, contextualismul.
Elementul cel mai des intalnit in constructii inca de la inceputul omenirii este coloana care poate fi considerata legatura intre civilizatii cu idei, sentimente si spiritualitate diferite. Primele construcții ale oamenilor preistorici au fost corturile din piei de animale susținute de stâlpi de lemn, vechile orașe egiptene erau construite din chirpici și cărămidă, coloane de piatră și buiandrugi. Trăsătura specifică a arhitecturii minoice consta în forma coloanelor, mai înguste la bază și cu diametrul tot mai mare către vârf. Trunchiurile de chiparos folosite pentru coloane erau înfipte în pământ invers. Templele Greciei antice erau construite pe piloni, fiind alcătuite din structuri rectangulare închise, cu acoperișuri joase, ce se sprijineau pe coloane.
Pentru a obține perfecțiunea construcțiilor, grecii au inventat ordinele de arhitectură. Coloana dorică, elaborat în perioada arhaică, se caracterizează prin robustețe, forme puternice și decorații sobre, a apărut pentru prima dată pe teritoriul Greciei antice îmbinând capitelul micenian cu o coloana verticală de formă conică, în stilul arhitectural al egiptenilor, cu care grecii au avut legături strânse încă din sec. VII î.Hr. Coloana dorică a fost apoi înlocuită cu coloana ionică, originară din Asia Mică elaborat în aceeași perioadă, este mai bogat decorat și are proporții mai zvelte și elegante Prima coloană corintică, apărut mai târziu, la sfârșitul perioadei clasice, este asemănător cu ionicul, dar are capitelul mai bogat decorat, se află în templul lui Apollo Epicurius din Bassae. Ea pornește de la stilul ionic, însă reprezintă un capitel floral elaborat. Acest stil a devenit popular odată cu dezvoltarea civilizației romane.
Dezvoltarea civilizației elenistice a favorizat inceputul unei arhitecturi impresionante, scările grandioase au devenit un motiv destul de popular, iar fostele locuințe modeste ale grecilor s-au transformat în construcții somptuoase, coloanele fiind împodobite cu statui reprezentând oameni înstăriți si istoria coloanei poate continua pe multe pagini.
Coloana ca element de arhitectura a facilitat trecerea dintr-un climat de natura istorica, geografica sau sociala in altul, arhitectii avand posibilitatea exprimarii legilor clasice in forme vechi si noi, traditionale sau inovatoare oferind societatii de azi valorile spatiului locuit de aceasta.
Pe plan global in ceea ce priveste capacitatea de inovare sau reinventare observam ca in zona tarilor arabe si asiatice arhitectii s-au concentrat pe dezvoltarea unor constructii maiestoase si socante, al caror prim efect a dus cu gandul doar la risipa financiara. Europenii si Americanii s-au concentrat mai degraba pe sustenabilitate, decat pe simbolistica, pe material, decat pe forme noi.
Adaptati noului curent european, pasionati sa dam valoare ridicata constructiilor, pregatiti sa punem in practica viziunea arhitectilor, echipele noastre de proiectare, productie si montaj sunt gata sa raspunda noilor cerinte si provocari din piata de constructii urbane.
Materialele folosite pentru realizarea coloanelor, fatadelor ventilate, placarilor ambientale de interior si exterior ne sunt deja cunoscute si lucrul cu ele a devenit prietenos pentru specialistii companiei Glass Rom Impex. Aluminiul compozit, piatra, HPL, Eternirul, tabla din otel sau aluminiu si alte material propuse de noii producatori mondiali in domeniu isi gasesc cu usurinta formele in atelierele noastre echipate cu utilaje performante si capacitate mare de productie. Experienta de aproape 20 de ani in domeniul fatadelor ventilate recomanda Glass Rom Impex pentru punerea in practica a oricarei provocari arhitecturale.